Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona szpikowana goździkami

5.0
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykle efektowna i pyszna - szynka wieprzowa pieczona szpikowana goździkami. Danie idealne na uroczysty, świąteczny obiad.

Składniki:

Szynka:

szynka ze skórą ok. 3 kilogramów
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
Czosnek suszony Prymat 1 opakowanie
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
olej do połączenia składników

Wywar:

marchew 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
por 1 sztuka
ziele angielskie 5-6 ziaren
Rosół drobiowy z włoszczyzną 1 kostka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
liście laurowe 3-4 sztuki

Glazura:

wino czerwone 100 mililitrów
ocet balsamiczny 25 mililitrów
miód 2 łyżki
cukier 100 gramów
Goździki całe Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona szpikowana goździkami

Szynka wieprzowa pieczona to danie, które warto wprowadzić do świątecznego menu. W całym procesie przygotowywania mięsa najważniejsza jest marynata, w której mięso musi leżeć przez co najmniej 8 godzin. Dzięki temu mamy pewność, że wszystkie aromaty przypraw przesiąkną do struktury mięsa. Obgotowywanie mięsa jest niezwykle ważne, ponieważ mięso staje się soczyste i miękkie. Ostatnim etapem przygotowania szynki wieprzowej pieczonej jest glazura, którą należy posmarować szynkę dla uzyskania efektu chrupiącej skórki. Pamiętajcie również, że dodatek goździków jest nie tylko elementem dekoracyjnym, ale nadaje szynce wieprzowej ciekawego, lekko korzennego smaku. 

Marynata:

W miseczce łączymy roztarty w palcach rozmaryn, czosnek granulowany, kilka rozgniecionych liści laurowych, odrobinę oleju, sól i pieprz. Marynatę dokładnie mieszamy, smarujemy nią mięso i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Wywar:

Włoszczyznę kroimy w średniej wielkości kawałki.

Przygotowujemy duży garnek (taki, w którym zmieści się cała szynka). Wlewamy do niego wodę, wrzucamy kostkę bulionu, ziarna kolendry, pokruszone liście laurowe, pokrojone warzywa, ziarna ziela angielskiego i zagotowujemy.

Szynkę wyjmujemy z marynaty i wkładamy do wywaru i gotujemy przez ok. 1 godzinę.

Glazura:

W garnuszku przygotowujemy glazurę: podgrzewamy cukier aż się skarmelizuje, następnie wlewamy ocet balsamiczny i czerwone wino. Dodajemy miód i gotujemy przez  10-15 minut.

Szynkę po podgotowaniu wyjmujemy z garnka i nacinamy jej skórę w romby. Szpikujemy szynkę goździkami. Szynkę smarujemy glazurą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 2 godziny.

Szynkę możemy podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz chrzanem lub musztardą.

Jeśli spodobał Wam się przepis na pieczoną szynkę wieprzową - koniecznie sprawdźcie inne propozycje Kucharka na świąteczne potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak