Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Zupa grzybowa z łazankami wg Piotra Ogińskiego
Cebulę z czosnkiem podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy grzyby, masło, estragon oraz ziele angielskie i smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
Podsmażone grzyby przekładamy do garnka, patelnię płuczemy wodą z grzybów i przelewamy do garnka, wraz z bulionem, liściem laurowym, majerankiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Następnie zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem ok. 1.5 godziny.
Ugotowaną zupę zabielamy śmietanką, pamiętając by cały czas ją mieszać i doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym rozmarynem.
W misce układamy ugotowane łazanki, zalewamy je zupą, na górze robimy kleks ze śmietany, posypujemy pietruszką i podajemy. Smacznego!