Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Baranina

 

Przepisy z kategorii Baranina: 5
Sortuj:
 

Jak przyrządzić baraninę?

Baranina to mięso z owcy lub barana. Baranina to smaczne mięso, jednak miewa charakterystyczny zapach, który zniechęca do jej przygotowania. Ten zapach można usunąć, oczyszczając mięso z błon i tłuszczu, marynując oraz mocząc w maślance lub mleku z przyprawami.  

Zobacz sprawdzony na sprawdzoną marynatę z maślanki do wołowiny i baraniny. 

Baraninę marynuje się w maślance z aromatycznymi przyprawami: mieloną gałką muszkatołową, goździkami, tymiankiem, pieprzem czarnym mielonym, liśćmi laurowymi, rozmarynem. Czas marynowania jest długi, bo trwa nawet dwie doby. Po tym czasie mięso jest pieczone. Marynowanie w maślance nadaje mięsu kruchości, soczystości, a pod wpływem temperatury, podczas pieczenia, mięso apetycznie się rumieni. 

Jakie przyprawy pasują do baraniny?

Do baraniny sprawdzą się intensywnie pachnące zioła i dodatki. Najpopularniejsze i najczęściej stosowane przyprawy do baraniny to: pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, oregano, gałka muszkatołowa mielona, goździki, papryka. Z dodatków sprawdzi się cebula, czosnek, sos sojowy. 

Baraninę przyprawia się nacierając mięso lub marynując w zalewie z przyprawami. 

Baranina przepisy

Jest klika przepisów na baraninę, które warto wypróbować. Baranina świetnie smakuje zamarynowana w maślance i potem długo pieczona. Oto przepis na pieczoną baraninę. Mięso po zamarynowaniu jest pieczone z cebulą i czosnkiem. Najpierw jest długo pieczona w w rękawie, a potem dopiekana, do zrumienienia. Taka baranina najlepiej smakuje z kluskami z ziemniaków i czerwoną kapustą. 

Sprawdzonym sposobem na baraninę jest przyrządzenie jej z rusztu. Na grilla najlepsze będą kotlety jagnięce i polędwica jagnięca. To delikatne mięso nie wymaga długiego pieczenia – wystarczy kilka minut z każdej strony. Ważne, aby kawałki mięsa posmarować oliwą i połączyć z aromatycznymi ziołami - rozmarynem i czarnym pieprzem grubo mielonym. Baranina z grilla to ciekawe urozmaicenie grillowego menu. 

Nieskomplikowanym przepisem na baraninę będzie uduszenie jej z warzywami - marchewką, pietruszką i porem. Mięso jest pokrojone na kawałki, oprószone mąką, obsmażone i wolno duszone z dodatkiem wody. Kiedy mięso zmięknie, sos zagęszczamy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i podajemy. 

Kofta z baraniny to popularne danie pochodzące z Bliskiego Wschodu. Siłą tego dania są przyprawy dodane do mielonej baraniny oraz sos miętowy, który świetni komponuje się ze smakiem tego mięsa. To danie idealne jest na grilla. Zobacz jak zrobić kofty z mielonej baraniny, krok po kroku. Mielona baranina doprawiona jest kminkiem, pieprzem czarnym, kolendrą oraz gałką muszkatołową. Do masy mięsnej dodajemy 50 gramów masła, aby mięso nie straciło soczystości podczas grillowania. Bardzo często do baraniny podaje się dip jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół: kolendry i mięty. Kofta to danie wywodzące się z Turcji. Kofta jest barania, wołowa, drobiowa i jagnięca. Często mięsu towarzyszą chlebki pita oraz sos miętowy lub czosnkowy. Do kofty podaje się również świeże warzywa – pomidory, paprykę lub ogórki. 

Baranina to specyficzne mięso, ale odpowiednio przyrządzone jest smaczne i soczyste. Ma złożony smak, który pasuje do mięty, kolendry i czosnku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak