Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno - żytni chleb na zakwasie i drozdżach.
Do misy miksera wsypać obie mąki, zakwas wymieszać z letnią wodą, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i wyrabiać ciasto.
Dodać płatki, len i pestki dyni, ponownie wyrobić ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .U mnie ciasto rosło jakoś pomału więc stało ponad godzinę.
Po tym czasie ciasto musimy ponownie wyrobić.
Foremkę wysmarować tłuszczem, posypać otrębami, przełożyć chleb i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec nagrzać do tem. 230 stopni, wstawić wyrośnięty chleb i piec 10-12 minut, póżniej zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec pół godziny. Po upieczeniu chleb studzić na kratce kuchennej.