Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni Zewy
Mąki wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wsypać do miski, wlać wodę i dodać olej.
Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie kilka razy złożyć je na trzy i uformować bochenek. Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia. Duże naczynie żaroodporne u mnie 5 litrowe (jeśli macie małe użyjcie dwóch i wtedy uformujcie dwa bochenki ) wstawić do piekarnika i nagrzać do 210 stopni. Potem delikatnie włożyć ciasto do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec dalsze 35 minut (przy pieczeniu dwóch bochenków czas zmniejszyć do 30 minut z pokrywką i 30 bez pokrywki). Po upieczeniu wyjąć delikatnie chleb na kratkę i wystudzić.