Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z warzywami i sałatką z mandarynek, DS XVIII odc. 6
Omlet z warzywami i sałatką z rukoli i mandarynek to szybki i prosty sposób na pożywne śniadanie lub lekką kolację w zgodzie z ideą Zero Waste. Do przygotowania omletu potrzebujecie jedynie kilku jajek i różnych warzyw (które oczywiście mogą się różnić od tych podanych w przepisie, a jeśli właśnie zalegają w Waszej lodówce). Dodatek warzyw sprawia, że omlet jest chrupiący i pełnowartościowy. Omlet może być podany na zimno, jak i zaraz po ściągnięciu z patelni. Warto podać go z szybką w przygotowaniu sałatką z rukoli i dodatkiem mandarynek. Przepis na omlet spodoba się wszystkim tym, którzy poszukują zdrowych, smacznych, szybkich i łatwych przepisów.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy szparagi:
Na blaszce układamy szparagi i skrapiamy oliwą. Następnie posypujemy je solą alpejską warzoną jodowaną drobnoziarnistą Prymat. Ustawiamy piekarnik na 230 stopni z funkcją grill, szparagi wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę na 10 minut.
Drobno kroimy szalotkę oraz paprykę czerwoną. Zabieramy się za przygotowywanie masy jajecznej: w misce rozkłócamy jajka, dodajemy szalotkę, paprykę, czosnek suszony Prymat, suszone pomidory oraz posiekaną pietruszkę.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę masła klarowanego, a następnie wlewamy masę jajeczną posypując ją czarnuszką. Omlet smażymy pod przykryciem.
Do miseczki dodajemy obrane i pokrojone mandarynki, dodajemy do nich roszponkę i oliwki, a także pokrojony w plastry ser gorgonzola. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie i posypujemy nimi sałatkę, gdy już będą lekko wystudzone.
Na talerz wykładamy omlet, ugrillowane szparagi i sałatkę. SMACZNEGO!