Przepis i sposób przygotowania na: Kanapki z buraczanym hummusem
Jeśli jesteście zwolennikami tradycyjnego hummusu, koniecznie musicie wypróbować jego buraczaną wersję jak w przepisie na kanapki z hummusem z buraków. Dodatek buraków doda paście nie tylko wspaniałego, różowego koloru, ale również delikatnej słodyczy. Dodatek pieprzu cayenne sprawi, że pasta będzie lekko pikantna, dlatego uważajcie z jego ilością. Kanapki z buraczanym hummusem możecie udekorować pokrojonym na plasterki awokado lub zestawić z innymi dodatkami, np. rzodkiewką, grillowaną cukinią czy innymi ulubionymi warzywami.
1. Buraki miksujemy w robocie kuchennym, dodajemy ciecierzyce, czosnek, pastę tahini, ponownie wszystko miksujemy na jednolity krem.
2. Do tak przygotowanej pasty jeśli jest za gęsta dodajemy wodę i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, sok z cytryny, przyprawę do hummusu, ponownie miksujemy doprawiając do smaku.
3. Tak przygotowanym hummusem z buraka smarujemy obficie grzanki, dekorujemy awokado, brokułami, kiełkami słonecznika, posypujemy sezamem lub czarnuszką.
Smacznego!