Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane schabowe z czosnkiem niedźwiedzim
Schabowe w marynacie z oleju i czosnku niedźwiedziego i przypraw. Delikatne mięso nabiera apetycznego smaku i zapachu czosnku. Czosnek niedźwiedzi bardzo pasuje na mięsa.
Kroki postępowania
Marynata:
Pokrój drobno liście czosnku niedźwiedziego. Wymieszaj z olejem i przyprawami.
Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem nie za cienko, natrzyj schabowe marynatą, schować do lodówki na kilka godzin.
Patelnię grillową mocno rozgrzać, położyć na ruszcie schabowe z marynatą.
Grillować po 5-7 minut z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką i na mniejszym ogniu pod przykryciem grillować po 3 minuty z każdej strony.
Grillowane schabowe są kruche, delikatne - można podać do pieczywa, ziemniaków, frytek i z surówkami.