Przepis i sposób przygotowania na: Chutney żurawinowy
Chutney z żurawiny to pyszny sos, który po przygotowaniu możecie wykorzystać na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych (np. burgerów) oraz jako sos do serów.
Jeśli chcecie, aby Wasze chutney zachowało świeżość na dłużej, jeszcze ciepłe przełóżcie do słoików i szczelnie zamknijcie. Następnie pasteryzujcie wg Waszego ulubionego sposobu.
Składniki podałam orientacyjne, bo w czasie smażenia dodaje się octu, wody i cukru, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i smak chutney.
Imbir obierzcie i pokrójcie. Skórkę z cytryny zetrzyjcie na tarce. Wyciśnijcie też z niej sok.
Wszystkie składniki przełóżcie na patelnię lub do rondla (nie może być metalowy ani aluminiowy).
Gotujcie całość aż powstanie gęste chutney, przypominające wyglądem nieco marmoladę. Jeśli składniki zaczną się przypalać podlejcie niewielką ilością wody.