Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 gram typ 650
mąka pszenna 50 gram typ 405
woda letnia 250 ml
mleko letnie 50 ml
sól 2 łyżeczki
olej 3 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
mak 3,5 łyżki
drożdże 30 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z makiem

Kroki postępowania

1
1. Mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy razem, mleko mieszamy z wodą.

Do miseczki wsypujemy cukier, 3 łyżki mąki, dolewamy odrobinę wody z mlekiem oraz dodajemy pokruszone drożdże. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Roztwór powinien mieć gęstość tęgiej śmietany. Odstawiamy pod lniana ściereczkę w ciepłe miejsce aby rozczyn ruszył (spienił się).
Krok 1 - Chleb pszenny z makiem foto
2
2. Gdy rozczyn zacznie rosnąć dodajemy pozostałą część mąki oraz wody z mlekiem i mieszamy, dosypujemy także mak (2,5 łyżki) i dodajemy sól oraz olej. Wszystko razem zagniatamy. Ciasto powinno być delikatne w dotyku i nie powinno się przyklejać do rąk. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod ściereczkę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Krok 2 - Chleb pszenny z makiem foto
3
3. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je zagniatamy i wykładamy do docelowej formy. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod ściereczkę aby podwoiło swoją objętość.
Krok 3 - Chleb pszenny z makiem foto
4
4. Wyrośnięte ciasto delikatnie nacinamy ostrym nożem, smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
Krok 4 - Chleb pszenny z makiem foto
5
5. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu chlebek wykładamy na kratkę aby przestygł.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Chleb pszenny z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 17.07.2015 14:58
bardzo fajny i smaczny chlebek
gibli 23.02.2014 08:52
smaczny chlebek
IwonaDD 18.02.2014 16:01
wspaniały chlebek
fotoviderek 16.02.2014 09:52
Chlebek pierwsza klasa :)
Poison1988 14.02.2014 21:08
u mnie foremka miała 8cm wysokości, długa na 34cm i szeroka na 10cm. Chleb wyrósł na około 9cm. Nie trzeba go robić w formie, czasami po prostu formuje go na okrągło, nacinam i piekę na papierze bez formy ;)
Smaczna_B 14.02.2014 16:56
ładnie wyszedł
mysza75 14.02.2014 14:04
piękny chlebuś taki do schrupania :-)
monika141 14.02.2014 12:52
smaczny chlebek
Christopher 13.02.2014 23:43
Pieczemy pieczywo w domu,wypróbuję Twój przepis.Jakie wymiary foremki proponujesz ,żeby nie wykipiał,a był wysoki?
Mniam 13.02.2014 22:46
Bardzo smaczny!
idealme 13.02.2014 18:38
bardzo smaczny chleb
norweska20 13.02.2014 18:08
o już czuje ten smak..pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak