Przepis i sposób przygotowania na: Biały chleb z oliwkami
Z tego przepisu na chlebek oliwkowy wyjdą Ci 2-3 bochenki. Chleb potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć, więc uzbrój się w cierpliwość. Chlebek oliwkowy jest idealny do deski serów i przekąsek.
1. Oliwki (zielone lub czarne lub wymieszane) bez pestek i drobno pokroić.
2. Drożdże wymieszać z wodą i odrobiną mąki, orzeszkami, posiekanym oregano i oliwą, zostawić do wyrośnięcia.
3. Połączyć zaczyn z resztą mąki, dodać sól i wyrabiać tak długo, aż zacznie ciasto odchodzić od ścian naczynia, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4. Gdy wyrośnie mocno zagnieść, dodać posiekane oliwki i uformować owalne bochenki, piec w temp 230 stopni przez 25 min.