Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy z sarniny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso 75 dag/ z sarniny
słonina wędzona 5-10 dag
oliwa 4-5 łyżek
mąka 2 łyżki
papryka czerwona 1/2 szt
grzanki z bułki
przyprawy 1 kieliszek/madera
sos worcestershire 1 łyżeczka
wywar warzywny 1/2 szklanki
sól i pieprz do smaku
kapusta czerwona 1/2 główki
fasolka szparagowa 20 dag
wino czerwone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z sarniny

Kroki postępowania

1
Wykonanie kapusty:
Kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć przez kilka minut, osączyć, wlać wino, dodać pokrojoną na pół fasolkę, lekko posolić i dusić do miękkości w razie potrzeby dolać wody.
Wykonanie:
Mięso dokładnie oczyścić z błon i powięzi, wypłukać, osuszyć i ułożyć na desce do krojenia.
Krok 1 - Zrazy z sarniny foto
2
Następnie naszpikować paskami słoniny.
Krok 2 - Zrazy z sarniny foto
3
Pokroić w plastry i zbić je tłuczkiem po czym oprószyć z obu stron mąką.
Krok 3 - Zrazy z sarniny foto
4
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć z obu stron przygotowane mięso. Zalać wywarem, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na bardzo małym ogniu do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać sos i maderę w razie potrzeby doprawić. Mięso układać na gorących grzankach, lekko polać sosem.
Krok 4 - Zrazy z sarniny foto
5
Obłożyć kapustą i ozdobić strąkami papryki.
Krok 5 - Zrazy z sarniny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 12.06.2017 09:53
same pyszności
KORAL 10.06.2017 19:21
Patrz świnkę i krówkę jem, a sarenki szkoda..... :) Ale pewnie pyszna.
Aleksandra/Olcia 10.06.2017 13:27
uwielbiam sarninę,dawno jej nie jadłam
w mojej kuchni 10.06.2017 00:06
pyszne danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak