Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany makaron z serem i warzywami, DS XVI, odc. 35
Przygotowanie:
1. Cebulę, papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Wykrawamy małe różyczki brokuła.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy tymianek, wrzucamy cebulę i mieszamy całość. Gdy cebula się lekko zeszkli, dodajemy pieczarki, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy,
aż pieczarki puszczą wodę, a następnie wrzucamy papryki, wsypujemy czosnek i dodajemy brokuła.
3. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
4. Do dużej miski wlewamy śmietankę 18% i wbijamy jajka. Dodajemy musztardę delikatesową i dobrze mieszamy wszystkie składniki.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym masłem. Ugotowany makaron mieszamy
z warzywami na patelni i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekankę zalewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
6. Na wierzchu układamy plastry sera oraz plastry pomidora.
7. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 25 minut.
8. Orzechy piniowe podprażamy chwilę na suchej patelni.
Sposób podania:
Zapiekankę makaronową z warzywami dekorujemy startą skórką z cytryny i orzechami piniowymi.