Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla serowo-mięsna, DS XIX odc. 11
Pszenne placki tortilli to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek. Przepis jest prosty, bo wystarczy przesmażyć mielona wołowinę z cebulą i przyprawami, dodać tartą mozzarellę i zapiec placki na patelni. Do tego dip ze śmietany, kolendry i soki z limonki. Jeśli nie masz kolendry, dodaj natkę pietruszki lub szczypiorek. jeśli nie masz limonki, dodaj sok z cytryny.
Tortilla serowo-mięsna - krok po kroku, jak zrobić?
Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy wołowinę i podsmażamy. Od razu przyprawiamy kminem rzymskim, suszonym oregano. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli pieprz cayenne.
Na połowę placka tortilli nakładamy ser mozzarella, następnie mięso i papryczki jalapeno pokrojone na plasterki. Na koniec również posypujemy serem mozzarella. Placek składamy na pół. Czynność powtarzamy na każdym placku. Na rozgrzaną patelnię wkładamy dwie złożone tortille i podsmażamy aż się zarumienią na złoty kolor z dwóch stron.
Do miski dodajemy śmietanę. Z połowy limonki wyciskamy sok i wlewamy do miski. Świeżą kolendrę siekamy i wrzucamy do miski. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu wykładamy tortille pokrojoną na pół, sos podajemy w osobnej miseczce.