Mąkę przesiać, dodać sól, jajko i zimne masło lub margarynę. Wyrobić dokładnie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Kurki oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Kurki wraz z cebulą posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oleju aż cebula się zeszkli. Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać połowę żółtego sera, doprawić do smaku solą, bazylią i pieprzem. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienki placek. Wylepić formę do tarty przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Ciasto podpiec przez 15 minut w 180 stopniach, następnie usunąć obciążenie, papier i piec jeszcze 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jajeczną, kurki, posypać resztą sera żółtego i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 C