Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
W międzyczasie przygotować farsz.
Boczek pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
Po 10-15 minutach pieczenia wierzch tarty posypać dodatkową porcją sera i ułożyć na nim plasterki pieczarek.