Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa ze śliwkami
Rewelacyjnie kruchy spód, lekka jak piórko masa budyniowa, sezonowe owoce. Czego chcieć więcej? Budyniowa tarta ze śliwkami - rewelacyjny jesienny deser na pochmurne popołudnie, który poprawi nastrój.
Kroki postępowania
Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki, resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki.
Masa: Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję.
ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut - do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Można oprószyć pudrem przed podaniem. Słodkich wypieków :)