Przepis i sposób przygotowania na: Tagine z kurczaka
Tadżin (tagine lub tajine) to danie kuchni bliskowschodniej, charakterystyczne dla krajów takich jak Maroko, Algieria i Tunezja. Pochodzi od naczynia, w którym jest przygotowywane. Tagine to rodzaj duszonego mięsa (najczęściej drobiowego lub jagnięcego), warzyw i przypraw, gotowanego w specjalnej glinianym naczyniu, o tej samej nazwie.
Tadżin przygotowuje się z różnymi dodatkami - ciecierzycą, bakłażanem, ziemniakami, cebulą i pomidorami. Cechą charakterystyczną tego dania są aromatyczne przyprawy (cynamon, kolendra, kozieradka, coraz dodatek suszonych owoców i orzechów). Tadżin podaje się z chlebem pita, ryżem, kaszą kuskus lub bulgur. Danie to jest bardzo popularne w całym regionie Bliskiego Wschodu, a także na świecie ze względu na swój unikalny smak i aromat.
Tagine z kurczaka krok po kroku:
Podudzia osusz i zamarynuj w soli, przyprawie garam masala i kurkumie. Mięso marynuj min. 1 godzinę.
Pokrój cebulę w piórka.
Na maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w piórka cebulkę. Zbierz z patelni cebulę. Na tej samej patelni (ale bez cebulki) podsmaż kurczaka kładąc go skórką do dołu. Chodzi o to, żeby kurczak puścił soki i wytopił tłuszcz ze skóry.
W kolejnym kroku przełóż kurczaka, z cebulką do naczynia tagine. Jeśli nie masz takiego naczynia, przygotuj potrawę w np. głębokiej patelni lub rondlu.
Dodaj do kurczaka: podsmażoną cebulkę, migdały, morele, cynamon i liście kaffiru. Zalej kurczaka bulionem lub wodą i duś w naczyniu tagine przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodaj do potrawy kilka łyżek pasków pomidora.
Przygotuj kaszę kuskus. Kaszę przesyp do dużej miski i zalej osolonym wrzątkiem oraz olejem z pomidorów. Olej doda kaszy niepowtarzalnego smaku. Wymieszaj, przykryj i odstaw, aby kasza kuskus „wypiła” całą wodę.
Przełóż na talerze kaszę kuskus, następnie połóż kurczaka wraz z morelami, pomidorami, migdałami. Polej sosem i posyp kolendrą. Dodaj również kilka jędrnych i surowych pasków pomidora marki Smak.