Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny sernik na piernikowym spodzie
Przepis na sernik świąteczny na piernikowym spodzie. Musicie wypróbować to połączenie - jest doskonałe.
- sernik idealny na święta,
- piernikowy spód (po prostu pycha!),
- doskonale się prezentuje na stole.
Kroki postępowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy kopczyk. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekamy całość, a następnie w rękach zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na dno przygotowanej tortownicy.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. Następnie dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem oraz olejek pomarańczowy..
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
Upieczony sernik studzimy.
Na upieczony sernik wykładamy masę kajmakową. Przed jej nałożeniem możemy delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch ciasta.
Czekoladę łamiemy na mniejsze części i rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy wierzch sernika, wykładając ją na śliwki. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.