Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z kurczakiem i kurkami
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy ją solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i odstawiamy na chwilę. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki.
KROK 2. Kawałki kurczaka smażymy na maśle klarowanym, a następnie odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni szklimy na maśle drobno pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli dodajemy kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów.
Zawartość patelni zalewamy śmietanką i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.