Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z ciasta francuskiego z ziołami i suszonymi pomidorami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z ziołami i suszonymi pomidorami - przepis na pyszne przekąski. Proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy płat ciasta francuskiego i dodatki: suszone pomidory, ser, oliwki.
Kroimy suszone pomidory, oliwki i czosnek. Ścieramy żółty ser. W misce łączymy wszystkie składniki farszu i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką, lekko rozwałkowujemy, nakładamy farsz, posypujemy serem, boki ciasta zawijamy do środka i dokładnie zawijamy.
W ten sposób przygotowaną roladę kroimy na kawałki szerokości około 2-3 centymetrów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki ziołowe smarujemy rozkłóconymi jajkami i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na około 15-20 minut.
Po wyciągnięciu z pieca powinny być złociste.