Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brokułem i fetą
Sałatka z brokułem i fetą to pyszna i zdrowa propozycja na lekki i szybki posiłek. Ma delikatny i orzeźwiający smak, który wynika z połączenia soczystych brokułów, słonego sera feta, świeżych ogórków i rzodkiewki. Całość skąpana w kremowym sosie czosnkowym. Czy potrzeba dodawać coś więcej? :)
Różyczki brokuła gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (dzięki temu brokuł będzie miał piękny kolor), wyjmujemy go z wrzątku i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą - odcedzamy. Z podanych składników robimy sos. Ważne, aby zrobić go chwilkę wczesnej aby się przegryzł. Fetę kroimy w kostkę, a ogórka i rzodkiewki w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy fetę i mieszamy.
Teraz mamy możliwość zrobienia 3 wariantów podania tej sałatki:
1 - wszystkie składniki mieszamy z sosem,
2 - składniki sałatki dzielimy na pół i tworzymy warstwy - składniki sałatki 2/3 sosu - składniki sałatki - pozostała część sosu,
3 - składniki sałatki polewamy sosem.
Pamiętamy o lekkim doprawieniu solą oraz pieprzem.