Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli ze szpinakiem, serem pleśniowym i sosem pieczarkowym
Ravioli to danie, które możecie przygotować w domu bez konieczności wychodzenia do restauracji. Robi się je bardzo podobnie jak pierogi, jednak sposób lepienia ciasta wygląda nieco inaczej (instrukcję znajdziecie w opisie przygotowania). Ravioli ze szpinakiem, serem pleśniowym i sosem pieczarkowym to wspaniałe połączenie smaków. Dodatek suszonych pomidorów do sosu sprawi, że danie będzie miało wspaniałą strukturę i będzie wyraziste w smaku.
1. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy otwór w środku, dodajemy jajka, szczyptę Przyprawy do potraw Kucharek i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
2. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek, szpinak, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawy do potraw Kucharek.
3. Do miski wkładamy biały ser połączony z żółtkami, smażoną cebulę z czosnek i szpinakiem, ser pleśniowy, połowę bazylii, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto na ravioli rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką . Wykrawamy kółka, nakładamy farsz, boki smarujemy wodą i przykrywamy drugim kółkiem ciasta, zlepiając całość. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
5. W rondelku na oleju z suszonych pomidorów smażymy cebulę, czosnek, następnie wlewamy Sos pieczarkowy Kucharek przygotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i gotujemy.
6. Dodajemy suszone pomidory, bazylię i doprawiamy do Przyprawą do potraw Kucharek.
7. Ravioli podajemy z sosem pieczarkowym z suszonymi pomidorami .