Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z warzywami, DS XX odc. 29
Jak zrobić quiche?
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy zimne masło i szczyptę soli. Ugniatamy ręką do uzyskania jednolitego ciasta. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy okrągły placek o grubość ok 0,5 cm i wykładamy do formy. Wkładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna fasoli by obciążyć ciasto. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 160-170 stopni, czas pieczenia 5-6 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Obranego bakłażana kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana. Przyprawiamy solą, tymiankiem i oregano Prymat i powoli podsmażamy.
Do miski wbijamy jajka i mieszamy za pomocą widelca. Dodajemy serek i mieszamy rózgą na gładką masę, dodajemy śmietanę 12% (jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko). Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy starty ser i mieszamy.
Na ciasto kruche wykładamy warzywa i zalewamy masą. Pomidora kroimy w kostkę (bez skóry i pestek) i wrzucamy na wierzch. Doprawiamy bazylią suszoną. Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180 stopni, czas: 25-30 minut.