Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg smażony w całości
Jeśli zastanawiacie się, jak usmażyć pstrąga to dowiecie się tego z prezentowanego przepisu. Przed Wami sprawdzony i genialny przepis na smażonego pstrąga.
Kroki postępowania
Przygotować marynatę: z soku z połowy cytryny, 1/4 szklanki oleju, soli oraz pieprzu.
Umyć i osuszyć rybę. Wyczyścić. Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach (najlepiej pod kątem w kierunku ogona). Włożyć do środka ryby kilka gałązek kopru (lub posypać suszonym). Zalać rybę przygotowaną marynatą i zostawić na godzinę (w tym czasie kilka razy ją przewracać tak, aby do środka marynata też się dostała).
Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pstrąga posolić i posypać pieprzem (od środka też). Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie, chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni. Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia. Zmniejszyć gaz, dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę.
Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.
Z reguły smażę filety z pstrąga bo tak wolę ale kupiłam świeżego takiego o odpowiedniej wielkości, aby usmażyć go całego.