Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwica Wellington

5.0
(88)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wykwintna i przepyszna - polędwica wellington. Danie, które idealnie pasuje na świąteczny obiad w drugi dzień Świąt.

 

 

 

Składniki:

polędwica wołowa 60 dag
Musztarda kremska Prymat 3-4 łyżki
szynka parmeńska 6-8 plastrów
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
olej do smażenia

Masa pieczarkowa:

pieczarki 30 dag
czosnek 1 ząbek
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
cebula 1 sztuka

Na naleśniki:

mąka 3-4 łyżki
jajko 1 sztuka
mleko 75 mililitrów
masło klarowane do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwica Wellington

Polędwica Wellington to danie wywodzące się z kuchni brytyjskiej, ale znane również we Francji. Polędwica Wellington to nic innego jak mięso zawinięte w placki naleśnikowe, a na końcu w ciasto francuskie. Po przekrojeniu ciasta wewnątrz znajduje się farsz pieczarkowy, dzięki któremu pieczeń zyskuje niepowtarzalnego smaku. Tak podana pieczeń mięsna z pewnością wywoła zachwyt u gości! Koniecznie spróbujcie!

Mięso:

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni, aż będzie brązowe ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz i jeszcze ciepłe posmarować musztardą. Odstawić.

Na maśle usmażyć poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć na mocnym ogniu, żeby nie puściły soku. Doprawić przyprawą uniwersalną Kucharek do smaku. Odstawić do wystygnięcia.

Naleśniki:

Jajko wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i wyrobić gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Smażyć z obu stron na złoty kolor, cienkie naleśniki. 

Zawinięcie:

Naleśniki ułożyć wzdłuż, tak, aby zachodziły na siebie i umożliwiły zawinięcie kawałka polędwicy. Na naleśniki ułożyć porcję pieczarek, rozsmarować. Na wierzchu położyć mięso. Podwinąć brzegi naleśników. Następnie rozwinąć ciasto francuskie i  ułożyć  na nim plastry szynki, a na nich naleśniki z mięsem. Zawinąć, zlepić brzegi ciasta. Ułożyć „szwem” do dołu, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta naciąć nożem  w kilku miejscach. Posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec przez ok. 30 minut (lub dłużej, jeśli mięso ma być bardziej wypieczone), w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5-10 minut, by mięso odpoczęło.

Jeśli spodobał Wam się przepis na polędwicę Wellington - koniecznie sprawdźcie inne świąteczne inspiracje Kucharka w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak