Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z kukurydzą, kolendrą i papryką wędzoną, DS XVII odc. 38
Przepis na wytrawne placuszki z kukurydzą z puszki. Podane ze świeżym ogórkiem, mango oraz serkiem śmietankowym. Zaskakująco pyszne połączenie smaków i przypraw. Pomysł na placuszki z mąki kukurydzianej - warzywne danie obiadowe.
1. Kukurydzę odsączamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Odmierzamy połowę kukurydzy i wrzucamy ją do dużej miski. Pozostałą część odkładamy. Do miski przekładamy także posiekane szalotki, wbijamy jajko, wsypujemy kmin rzymski i blendujemy składniki
na gładką masę.
2. Do masy na placuszki dodajemy pozostałą porcję kukurydzy, solimy i pieprzymy
do smaku pieprzem ognistym. Całość mieszamy za pomocą rózgi, wsypujemy mąkę kukurydzianą i sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawę curry, połowę posiekanej kolendry (pozostałą część zostawiamy do dekoracji) i raz jeszcze dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Placuszki nakładamy łyżką i delikatnie dociskamy do patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy
na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
4. W międzyczasie krótko prażymy sezam na suchej patelni. Ogórka kroimy w plastry, mango w łódeczki.
Sposób podania:
Placki wykładamy na talerz, smarujemy białym serkiem. Dekorujemy plastrami ogórka, mango i posypujemy wędzoną papryką oraz kolendrą. Danie skrapiamy sokiem z limonki.