Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem to placki ziemniaczane, które w przeciwieństwie do tradycyjnego przepisu wzbogacone są nie cebulą, a właśnie szczypiorkiem. Smak placków ziemniaczanych ze szczypiorkiem jest bardzo dobry i co ważne, nie odczujecie w nim braku cebuli. Spróbujcie!

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
jajko 2 sztuki
koper świeży 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Warto sięgnąć po ten przepis gdy właśnie zorientujecie się, że nie macie w domu cebuli lub po prostu będziecie chcieli wprowadzić jakąś nowość do doskonale znanego przepisu! Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy je na sito ustawione na misce i delikatnie odciskamy. Skrobię, która pozostała na dnie dodajemy do ziemniaków, do których dodajemy także jajka, mąkę, śmietanę*, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

* zapobiegnie ciemnieniu ziemniaków

Życzę smacznego! :)

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem to prosty przepis na obiad, lunch czy kolację. Możecie jeść je w wersji na zimno, jak i tuż po usmażeniu - w każdej opcji zachwycają smakiem. Koniecznie podajcie je z dodatkiem kwaśnej śmietany! Więcej przepisów na uwielbiane placki ziemniaczane znajdziecie w serwisie Doradca Smaku. 

Tradycyjne placki ziemniaczane, Złociste i chrupiące placki ziemniaczane, Placki ziemniaczane inaczej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 31.08.2016 12:25
pyszny obiadek
sezamek 31.08.2016 10:35
lubię takie placuszki :)
Urszula Świeca 30.08.2016 21:36
Smaczne placuszki.))
cukiereczek 30.08.2016 16:31
to prawda smak z dzieciństwa
dodi 30.08.2016 15:19
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak