Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny makaron z dynią i oliwkami
Dynię pokroić w kawałki, wydrążyć nasiona. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą (2 łyżki). Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach ok. 20-30 minut, do miękkości.
Ugotować makaron al dente.
Pokroić dynię w drobną kostkę. Cebulę, czosnek - posiekać drobno.
W rondlu na oliwie (2 łyżki) zeszklić cebulę, czosnek. Dodać dynię, podlać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Jak dynia zmięknie dodać fasolę, pokrojone zielone i czarne. Dodać szczyptę chili pieprz cayenne. Wlać passatę pomidorową i dusić ok. 15-20 min.
Do tak przygotowanego sosu dodajemy ciepły makaron (penne lub świederki), mieszamy.
Danie wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem (lub takim, jaki lubimy) i dekorujemy listkami bazylii.