Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym
KROK 1. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.
KROK 2. Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając, aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
KROK 3. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.
Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny.
Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym. Życzę smacznego! :)