Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi RUSKIE

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szklanki
woda gorąca 1 szklanka
sól do smaku

farsz ruski

ziemniaki 1/2 kg
cebula 3 szt
boczek wędzony 6 plastry
sól i pieprz
ser biały półtłusty 1/2 kg
olej rzepakowy 3 łyżki

dodatkowo

olej do smażenia
cebula 2 szt
boczek wędzony 5 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi RUSKIE

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Studzę. Następnie dokładnie ubijam widelcem na jednolitą masę.
Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę.
Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.
Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.
Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów.
Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę.
Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.

Mąkę wsypuję do wysokiej Miski
Dodaję gorącą wodę
Następnie dodaję sól, ugniatam.
Formuję kulę
Kulę dzielę na 3 części
Dokładnie rozwałkowuję
Następnie wycinam krążki.
Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie.
Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.
Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.
Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.11.2016 22:48
bardzo pyszne
Ewa Wojtaszko 10.11.2016 11:36
najlepsze :)
MagdalenaIC 09.11.2016 21:42
U mnie dziś były na obiad ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak