Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi RUSKIE
Ser biały dodaję do ubitych ziemniaków, również rozbijam widelcem na jednolitą masę.
Boczek kroję w kostkę, smażę na oleju.
Cebulkę kroję bardzo drobno i smażę na oleju.
Cebulkę łączę z boczkiem i dalej smażę by się ze sobą połączyły a boczek był chrupiący. Zostawiam 1/3 do polania pierogów.
Wszystkie składniki farszu ze sobą łączę.
Dodaję pieprz i sól. Sprawdzam smak. Ja lubię pikantne więc nie oszczędzałam z pieprzem.
Mąkę wsypuję do wysokiej Miski
Dodaję gorącą wodę
Następnie dodaję sól, ugniatam.
Formuję kulę
Kulę dzielę na 3 części
Dokładnie rozwałkowuję
Następnie wycinam krążki.
Na środek łyżką kładę kulkę farszu, zlepiam dokładnie.
Na gotującą , osoloną wodę wrzucam pierogi po 10-12 szt dodaję łyżkę oleju by pierogi się nie zlepiały podczas gotowania.
Od chwili wypłynięcia pierogów, gotuję je 2-3 minuty.
Pierożki kładę na talerz i polewam tłuszczem z boczkiem i cebulką by się nie sklejały jak ostygną.