Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane pęczakiem i suszonymi morelami DS XVI, odc. 23
Papryki faszerowane warzywami i kaszą to pyszny obiad wegetariański. Do przygotowanie farszu będziesz potrzebować kaszę pęczak, pieczarki, suszone pomidory, suszone morele i orzechy. Papryki są pieczone około 20 minut w 200 stopniach.
Przygotowanie:
1. Kaszę pęczak zalewamy w garnku zimną wodą w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę pęczaku) i gotujemy. Do kaszy dodajemy suszoną cebulę, solimy do smaku i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę.
2. Suszone morele namaczamy w wodzie kilka minut. Siekamy drobno czosnek. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i pieczarki, dodajemy oregano, sos sojowy, mieszamy całość i smażymy.
4. Suszone morele i suszone pomidory kroimy w paski.
5. Gdy pieczarki puszczą wodę, na patelnię wrzucamy morele, suszone pomidory oraz orzechy, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy, a następnie dodajemy ugotowany pęczak i łączymy wszystkie składniki farszu.
6. Z papryk odkrawamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne. Faszerujemy papryki i posypujemy je czosnkiem niedźwiedzim.
7. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gotowe papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy odkrojonymi wcześniej kapeluszami i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
8. Parmezan trzemy na małych oczkach tarki.
Sposób podania:
Z upieczonych papryk zdejmujemy kapelusze. Danie posypujemy parmezanem i dekorujemy pietruszką.