Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z orzechami.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na pergaminie na wielkość blaszki.
Orzechy pokruszyć. do małego garnka włożyć tłuszcz cukier i miód, dodać orzechy i podgrzewać do połączenia się składników.
Na jeden z placków wyłożyć orzechowa masę, będzie on stanowił wierzch ciasta. Placki upiec w tem. 175 st.C przez 12 - 15 minut. Ciasto po upieczeniu ostudzić i nie martwić się, że po ostudzeniu będą twarde.
Masa do przełożenia:
3/4 szklanki mleka wlać do garnuszka, resztę mleka wymieszać z kaszą
manną, wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy i zwykły i dopiero podpalić gaz.Ciągle mieszając ugotować gęsta kaszkę a po ostudzeniu dodawać ją po łyżeczce do utartego masła.
Placki przełożyć masą i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni, aż placki zmiękną i dadzą się kroić.