Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z wiśni
Marmolada z wiśni nada się do kanapek, ciast i deserów. Z powodzeniem przełożycie nią ulubione ciasto, np. piernik. Jeśli lubicie omlety, gofry i naleśniki możecie podać ją jako dodatek.
- dwa składniki,
- gęsta marmolada,
- zapasteryzuj i schowaj do spiżarni na zimę.
Wiśnie umyć, wypestkować. Przełożyć je do garnka, dodać cukier. Gotować, aż puszczą dużo soku. Zlać 3/4 soku (można go przelać do słoików i zapasteryzować lub zużyć w ciągu tygodnia przechowując w lodówce). Resztę soku i wiśnie gotować jeszcze ok. 1 godzinę mieszając, żeby się nie przypaliły. Ostudzić. Po czym ponownie zagotować. Przełożyć wiśnie do słoików. Pasteryzować 20-30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.