Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny mech z cytrusową nutą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

szpinak mrożony 450 g
jajko 4 szt
sól szczypta
cukier 250 g
olej 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
ocet 1 łyżka

masa

śmietanka kremowa 400 ml
cukier puder do smaku
śmietan fix 1 szt
serek mascarpone 250 g
sok z cytryny 1/2 szt
skórka z cytryny 2 szt

dodatkowo

truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech z cytrusową nutą

Kroki postępowania

1
Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;) Ciasto: Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak.
Krok 1 - Leśny mech z cytrusową nutą foto
2
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Leśny mech z cytrusową nutą foto
3
Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy.
Krok 3 - Leśny mech z cytrusową nutą foto
4
Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.
Krok 4 - Leśny mech z cytrusową nutą foto
5
Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.
Krok 5 - Leśny mech z cytrusową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 02.06.2017 13:21
Smaczna propozycja
RenataZ-et 17.06.2015 13:34
Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję
Benita 17.06.2015 10:23
Cóż za pyszności
wyattearp 17.06.2015 09:57
super wygląda
cukiereczek 16.06.2015 16:57
cudne ciasto
Wacław 16.06.2015 16:18
ciekawy deser,na pewno pyszny
norweska20 16.06.2015 14:27
ciekawa jestem smaku tego ciasta - wygląda super :)
Monika-twin 16.06.2015 13:57
PIEKNE DANIE I PEWNIE PYSZNE.
Wiesława1 16.06.2015 13:48
Wygląda zachęcająco
ben-ka 16.06.2015 13:03
muszę i ja zrobić to ciasto kiedyś........
Zdzisław 16.06.2015 12:25
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak