Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśny mech

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciaso

szpinak mrożony 450 g,
mąka pszenna 2 szkl,
olej 1 szkl,
cukier 1 szkl,
jajko 5 szt,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1 płaska łyżeczka,

mus jagodowy

jagody 3/4 szkl,
śmietana 30% 400 ml,
cukier puder 2 łyżki
cukier 2 łyżki
woda przegotowana 1/3 szkl,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 -4 łyżeczki
galaretka owoce leśne 2 op

masa śmietankowa

śmietana 30%
fix do śmietany 2 op
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda gorąca 1/4 szkl,
dżem porzeczkowy 1/2 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Leśny mech

1.
Sposób wykonania;
Szpinak odmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody ,rozdrabniamy blenderem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ciągle miksując wlewamy powoli olej,
Po zmiksowaniu dodać zbindowany szpinak ,ciasto mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Tortownice o średnicy 26 cm,wyłożyć papierem do pieczenia ,
Ciasto przelać do formy ,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. i pieczemy około 50 min .
Po upieczeniu ciasto studzimy ,wierzch odcinamy rozdrabniamy na mech, resztę kroimy na 2 blaty.
2.
Galaretki gotujemy w 2 szklanki wody studzimy, jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru połączyć z galaretką ,włożyć do lodówki .
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ,po ubiciu dodać na sam koniec rozpuszczoną żelatynę
Do masy jagodowej dodać porcjami ubitą śmietanę, wymieszać dokładnie włożyć do lodówki .
Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix
Ubitą śmietan połączy z rozpuszczoną żelatyną
3.
Dolny blat ciasta wkładamy do tortownicy bez papieru można nasączyć ciasto, następnie lekko przesmarować dżemem ,nałożyć mus jagodowy ,przykryć drugim blatem nałożyć krem śmietankowy, na wierzch rozsypach pokruszone ciasto.
Udekorować jagodami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.02.2017 22:37
Dobre ciasto.
Bożena Matuszczyk 21.02.2017 18:01
Dziękuję .;)
Grazyna0211 21.02.2017 11:30
smaczne ciasto
Futka 21.02.2017 11:06
Piękne i smakowite ciasto :)
mirosława4 21.02.2017 10:37
smaczne to ciasto
Róża1 21.02.2017 10:04
Superowa !!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak