Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z tofu

4.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo z tofu, czyli popularne leczo z dodatkiem tofu, który czyni posiłek bardziej sycącym i pożywnym.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
cebula 3 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
sos pomidorowy 300 mililitrów
sos sojowy grzybowy 3 łyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1-2 łyżeczki
tofu twarde 250 gramów
olej do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z tofu

Leczo z tofu - wegetariańska wersja tego popularnego dania. Żeby przyrządzić smaczne tofu potrzeba różnokolorowe papryki, cebula, pomidory i cukinia. Tofu jest tu białkowym dodatkiem.

Leczo z tofu - krok po kroku:

1

Dużą cukinię umyć i pokroić w kostkę. Jeśli ma twardą skórę to dodatkowo oskrobać. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. 

2

W rondlu umieścić cebulę, cukinię i podlać sosem pomidorowym. Dolać ok. 300 ml wody i dusić na małym ogniu. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz liście lubczyku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, sosem sojowym i ostra papryką i oregano. 

3

Po ok. 15 minutach, kiedy warzywa już zmiękną dodać pokrojone w kostkę tofu i dusić jeszcze razem ok. 10- 15 minut. Podawać na ciepło.

Leczo można przygotować na wiele sposobów - do podstawowego przepisu wystarczy dodać ulubione składniki: grzyby, mięso mielone, kaszę, warzywa strączkowe czy kalafior.

Zobacz przepis na:

Leczo z cukinii do słoików

Leczo bez papryki

Leczo z papryką i bakłażanem

Leczo z cukinią i kiełbasą

Leczo z fasolki szparagowej

Leczo z kalafiorem

Leczo z kaszą

 

Leczo z mięsem mielonym

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 20.09.2015 19:54
smakowite leczo
pestka 20.09.2015 17:48
lubię takie danie na obiad
Aleksandra/Olcia 20.09.2015 17:28
pysznie u Ciebie
Konczi 20.09.2015 17:26
uwielbiam wszystkie lecza
gosia1988 20.09.2015 17:22
lubię takie wersje lecza
agaK. 20.09.2015 16:55
Pyszności, lubię leczo ale bezmięsnego nie robię bo mój mąż bez mięsa długo nie wytrzyma;) ale osobiście lubię dania bezmięsne. Lekko się po nich czuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak