Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z boczkiem, cukinią i kiełbasą
Pyszne, domowe leczo z boczkiem, cukinią, paprykami oraz kiełbasą. Swój głęboki smak leczo zawdzięcza pomidorom i przyprawom. Dodatek lubczyku doskonale poprawia smak leczo.
Krok po kroku - leczo z boczkiem:
Papryki, cukinię i boczek kroję w kostkę. Cebulę w pióra, a kiełbasę w półtalarki.
W dużym garnku wlewam trochę oliwy. Wrzucam papryki oraz 3/4 cebuli. Chwilę podsmażam. Dodaję pomidory pokrojone w kostkę i chwilkę duszę.
Na osobnej patelni podsmażam kiełbasę, boczek oraz resztę cebuli. Doprawiam papryką ostrą mieloną, pieprzem, odrobiną lubczyku i czosnkiem (2 ząbki). Do garnka z duszonymi warzywami dodaję puszkę pomidorów, pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Znów chwilę dusze (aż pomidory się "rozejdą") oraz dodaje trochę ziół prowansalskich.
Po ok. 30 minutach dodaje podsmażony boczek z kiełbasą oraz pokrojone cukinie. Dodaję trochę soku z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W razie potrzeby dodaję koncentrat pomidorowy (lubię głęboki i mocny smak).
W osobnym garnku gotuję wodę na ryż i gotuję go według przepisu na opakowaniu:)
Leczo z boczkiem gotowe. Polecam :)