Przepis i sposób przygotowania na: Kruche serca
Przepis na kruche serca, czyli specjalnie uformowane ciasto francuskie (zwane jako vol-au-vent), które zostało pysznie wypełnione budyniem śmietankowym i kawałkami świeżych truskawek.
Kroki postępowania
Z ciasta francuskiego przy pomocy foremek wyciąć serca całe i serca z "dziurką". Serca z dziurką kłaść na serca całe ( w zależności jak wysoki ma być vol-au-vent można położyć kilka warstw z dziurką). Posmarować ciasto (używając pędzelka) rozbitym żółtkiem jajka, nakłuć środek widelcem.
Tak przygotowane ciasto zapiec w 190 stopniach do zarumienienia przez około 15 minut.
Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu zmniejszając mleko o połowę. Do gorącego budyniu dodać 1/2 kostki masła lub margaryny i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia z budyniem.
Gorącą masą napełnić vol-au-vent. Wyciąć serca z truskawek i położyć po jednym na wierzch. Ozdobić miętą.