Przepis i sposób przygotowania na: Kruche babeczki z powidłami i cynamonową śmietanką
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na pół godziny.
2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy widelcem. Ja dodatkowo upiekłam kilka ciasteczek gwiazdek.
3. Pieczenie: Babeczki pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
4. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i cynamon, ponownie ubijamy. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Dekorowania: Dno babeczek wypełniamy powidłami, tak około 1 łyżeczka na babeczkę, następnie wyciskamy rozetki z kremu śmietankowego.
6. Podanie: Tak wykonane babeczki są gotowe do podania. Można schłodzić w lodówce. Smacznego życzę.
W tym roku jakoś wyjątkowo nie mogę się doczekać świąt. Tęsknię już za tą atmosferą, tym przygotowywaniem i nawet zmęczeniem. Uwielbiam tę całą krzątaninę z gotowaniem, sprzątaniem czy pieczeniem. Uwielbiam spotkania rodzinne, takie radosne i gwarne. Co roku na świątecznym stole znajdują się u mnie nowe słodkości, nigdy nie powtarzam wypieków.