Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonej dyni hokkaido z chrupiącą krewetką

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki:

dynia hokkaido 1 sztuka
Kolendra cała Prymat 1 opakowanie
cebula biała 2 sztuki
wywar warzywny 500 ml
mleko kokosowe 250 ml
pasta Tom Kha 1 łyżka
pasta curry 1 łyżka
krewetki Black Tiger 8 sztuk
papryczka chili 1 sztuka
ciasto francuskie 1 opakowanie
Czarnuszka nasiona Prymat 20 g
olej z pestek dyni
pestki dyni 50 g
olej rzepakowy 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonej dyni hokkaido z chrupiącą krewetką

Sposób przygotowania:

1. Dynie myjemy oczyszczamy ze środka, kroimy na mniejsze segmenty nacieramy olejem i posypujemy mieloną kolendrą –wkładamy do pieca na 170˚C na około 35 min.

2. Krewetki oczyszczamy z wnętrzności, nacinamy wzdłuż grzbietu, marynujemy w odrobinie oleju z posiekaną papryczką chili – odstawiamy w chłodne miejsce.

3. Pestki z dyni wysypujemy na blaszkę i prażymy w piekarniku około 6 min. w tem.150˚C.

4. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie pióra i na odrobinie oleju karmelizujemy od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy przecedzony wywar warzywny, pastę tom kha, curry, mleko kokosowe i upieczoną dynię – doprawiamy do smaku solą i pastą z chili.

5. Ciasto francuskie rozwałkowujemy ,posypujemy czarnuszką ,składamy i wałkujemy. Wykrawamy cienkie paseczki delikatnie na końcach zwijając. Smarujemy masłem i pieczemy w temp. 180˚C około 10 min.

6. Gotową zupę miksujemy na gładką masę – ewentualnie przecieramy przez sito. Wlewamy do miseczek. Podajemy z przesmażoną krewetką, pestkami dyniowymi prażonymi, oliwą dyniową i paluszkiem francuskim z czarnuszką.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak