Przepis i sposób przygotowania na: Krem brokułowo - jaglany z pulpecikami
KROK 1. KREM BROKUŁOWO-JAGLANY.
Do gotującego się bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę rozmarynu, brokuł podzielony na różyczki oraz pokrojoną na kawałki pietruszkę, seler i marchewkę. Szalotki szklimy delikatnie na oleju z awokado i dodajemy do bulionu. Wszystko gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na koniec do zupy dodajemy szklankę ugotowanej kaszy jaglanej, młody jęczmień i posiekaną natkę pietruszki. Wyciągamy ziela angielskie oraz liść laurowy i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Krem doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
* Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodajmy więcej bulionu.
KROK 2. PULPECIKI.
Bułkę gryczaną moczymy w mleku. Szalotkę szklimy na maśle, a następnie dorzucamy do niej dokładnie umyte mini pieczarki. Grzybki smażymy do momentu odparowania z nich nadmiaru wody, a następnie studzimy. Oczyszczone polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną bułką, podsmażoną szalotką i pieczarkami. Do zmielonych składników dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące jaglanej i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 20 minut.
* Jeśli masa mięsna klei nam się do rąk, zmoczmy dłonie w zimnej wodzie.
Krem jaglano-brokułowy podajemy z pulpecikami, kleksem oleju z awokado, pestkami dyni i ulubioną zieleniną.
Życzę smacznego!