Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety cielęce w sosie cebulowo-czosnkowym
Cielęcinę namoczymy w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie płuczemy, mielimy.
Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części). Odciskamy.
Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy.
Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy.
Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtaczamy je w bułce tartej, potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy.
Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy.
Wrzucamy kotlety, zagotowujemy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.