Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z indyka z oliwkami w sosie pomidorowym

5.0
(29)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Domowy obiad nie ma sobie równych! Co powiecie na delikatne klopsiki z mięsa drobiowego z niespodzianką w środku? Klikajcie po przepis!

Składniki:

Klopsiki:

mięso mielone indycze 1/2 kilograma
cebula 1 sztuka
jaja 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
otręby pszenne 2 łyżki
czarne oliwki Smak 6-8 sztuk
zielone oliwki Smak 6-8 sztuk
mąka 2 łyżki
olej rzepakowy do smażenia
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2-3 łyżki

Sos:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 1 łyżka
rosół 1 szklanka
pomidory pelati 1/2 litra
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżka
ketchup 2 łyżki
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżki

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z indyka z oliwkami w sosie pomidorowym

Mięso:

Ścieramy na tarce cebulę. Podsmażamy ją krótko na oleju i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy jaja, bułkę tartą, otręby, przyprawę do mięsa i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki, do środka wkładając 1 oliwkę. Mięsne kulki obtaczamy w mące.

Sos:

W rondlu na maśle klarowanym smażymy pokrojone: cebulę, czosnek. Dodajemy musztardę, ketchup, wlewamy rosół, pomidory i po zagotowaniu, wkładamy klopsiki. Gotujemy około 15 minut , doprawiając  do smaku przyprawą do dań kuchni włoskiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak