Przepis i sposób przygotowania na: Japoński makowiec z pijaną śliwką
Ten przepis już dawno stał się Waszym ulubionym przepisem na makowiec japoński. Chętnie po niego sięgacie w okresie Świąt, gdy szukacie pomysłów na wypieki. Ciasto z tego przepisu wychodzi przepyszne, dlatego wcale nie dziwi mnie to, że tak chętnie go wybieracie.
Kroki postępowania
CIASTO MAKOWE:
1.Mak zaparzamy. Gotowy odsączamy i studzimy.
2. Zimny mielimy 2 razy.
3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno.
4. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Żółtka przekładamy do miski. Dodajemy do nich masło oraz cukier puder. Całość ucieramy na puch.
6. Do puszystej masy dodajemy porcjami mak.
7. W dalszej kolejności dodajemy olejek migdałowy, kaszę oraz jabłka.
8. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami oraz bakaliami.
9. Masę makową wykładamy na przygotowaną blaszkę (32 x26 cm).
10. Ciasto pieczemy w 80°C około 60 minut. Upieczone studzimy.
MASA:
1. Jajko ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy ubite jajko. Na koniec do całość dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gotową masę wykładamy na zimny makowiec.
2. Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy alkoholem (u mnie pół na pól: wódka i spirytus). Tak przygotowane śliwki odstawiamy na noc.
3. Przed wyłożeniem na ciasto owoce dokładnie odsączamy na gęstym sicie. Odsączone wykładamy na masę czekoladową.
4. W rondelku rozpuszczamy czekolady z niewielkim dodatkiem śmietanki. Płynną polewamy wierzch śliwek.
5. Ciasto schładzamy, by czekolada zastygła. Gotowe.