Przepis i sposób przygotowania na: Jajka zapiekane z szynką parmeńską, DS XX odc. 25
Ciekawy, smaczny i pożywny pomysł na śniadanie, ale i kolację! Połączenie szynki parmeńskiej, jajek i awokado to świetny sposób na zdrowy posiłek. Do tego cudowne przyprawy i dodatki, które razem stworzą danie, które będziesz często powtarzać w kuchni!
Jak przygotować zapiekane jajka?
Na rozgrzanej suchej patelni układamy plasterki szynki parmeńskiej i smażymy z dwóch stron. Na drugą patelnię nalewamy odrobinę oleju i wsypujemy bułkę tartą, podgrzewamy aż się zarumieni.
Do foremek wlewamy odrobinę oliwy i za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie środek. Dodajemy zioła kuchni włoskiej i obsypujemy boki foremek. Awokado kroimy w kostkę i wkładamy do środka. Na to układamy szynkę. Jajka wbijamy do miseczki i sprawdzamy ich świeżość. Następnie wlewamy po dwa jajka do foremki. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym i posypujemy bułką tartą. Na wierzchu układamy plasterki sera żółtego gouda w plastrach. Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180 stopni, czas: 10 minut.
Do miski wkładamy twaróg i kruszymy za pomocą widelca. Dodajemy suszone pomidory w paskach. Szczypiorek i pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Przyprawiamy solą. Wrzucamy orzeszki pini i dokładnie mieszamy.
Gotowe jajka posypujemy szczypiorkiem i podajemy z twarożkiem.