Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany stek z tuńczyka
Tuńczyk z grilla to bardzo proste i szybkie danie. Wystarczy odpowiednio przygotować rybę, a następnie ułożyć ją na gorącym grillu. Dzięki temu, że tuńczyk ma delikatne mięso, szybko się upiecze i nabierze pięknej złocistej barwy. Dodatkowo, dzięki temu, że grillowanie jest metodą niskokaloryczną, możemy cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem. Szczegóły przepisu znajdziecie poniżej.
KROK 1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i smażymy je na maśle przez około 4-5 minut. Następnie dolewamy mleko i dusimy pod przykryciem przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy śmietanę i gotujemy kalafior do momentu, aż stanie się miękki. Na koniec doprawiamy wszystko solą oraz pieprzem i miksujemy na gładką masę.
KROK 2. Stek z tuńczyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i harissą. Do tak powstałej marynaty wkładamy tuńczyka i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie stek obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony (mięso tuńczyka powinno być różowe w środku). Usmażone steki układamy na puree z kalafiora i podajemy danie z ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego! :)