Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany pstrąg z pastą z czarnych oliwek
Pstrąg z grilla to idealne danie dla miłośników ryb. Przygotowany na grillu pstrąg nabiera wyjątkowo aromatycznego smaku, a skórka staje się chrupiąca. Grillowany z cytryną i przyprawami stanowi doskonałą propozycję dla miłośników zdrowych i pysznych potraw.
Przygotowanie pasty z czarnych oliwek:
Do miski przełożyć - kapary, oliwki, suszone pomidory i fileciki z sardeli. Składniki dokładnie zmiksować, a następnie dodać posiekaną bazylię oraz przyprawy. Ponownie całość dokładnie wymieszać.
Przygotowanie pstrągów:
W oczyszczonych pstrągach zrobić kilka nacięć. Do każdego z nich włożyć plasterek cytryny. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą Grill klasyczny.
Smażenie pstrągów:
Tak przyprawione pstrągi grillować na rozgrzanym ruszcie przez około 6 minut z każdej ze stron. Po tym czasie należy pstrągi wciąż pozostawiać na grillu (ok. 5 minut), ale w miejscu oddalonym od ognia.
Gotowe pstrągi podawać z pastą z czarnych oliwek.