Przepis i sposób przygotowania na: Grillowa tortilla z kurczakiem i szparagami
Wiosna! Wspaniały okres kiedy jest cieplej, dni są coraz dłuższe i można w końcu rozpalić grilla w ogrodzie. Na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi przygotuj coś specjalnego do jedzenia. Idealną propozycją do wrzucenia na ruszt będzie tortilla z kurczakiem i warzywnymi dodatkami: białymi i zielonymi szparagami, cukinią, roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Grillowane wrapy będą smakować jeszcze lepiej gdy polejesz je sosem tatarskim.
1. Od szparagów odcinam końce. Gotuję al dente w osolonej wodzie. Białe szparagi gotuję trochę dłużej, zielone dodaję później.
2. Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski.
3. Każdego szparaga owijam plastrami piersi, posypuję przyprawą do kurczaka. Smaruję olejem rzepakowym. Układam na ruszcie i grilluję przez około 4 minuty.
4. Cukinię kroję w plastry cienkie, smaruję olejem i też grilluję.
5. Tortille składam w kopertę, spinam wykałaczką i też grilluję z dwóch stron. Koperty z tortilli rozwijam, smaruję sosem, układam roszponkę, po jednym szparagu zielonym i białym. Składam w kopertę, dodaję pokrojone pomidorki, plastry ogórka. Tortille obwijam cukinią i spinam wykałaczką.
6. Dekoruję chili i natką. Polewam sosem tatarskim.