Przepis i sposób przygotowania na: Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe)
Kluczem do udanych gofrów jest mocna, dobrze rozgrzana gofrownica, a także dobry przepis. Oto właśnie on! Polecam przygotować gofry kukurydziane, z dodatkiem mąki ryżowej oraz miodu. Mają one piękny kolor, a także ciekawy, nieoczywisty smak. Jednocześnie są one puszyste i chrupiące dzięki ubitym białkom i wodzie gazowanej.
1. W jednej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli.
2. Do drugiej miski wsypujemy obie mąki, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko, wodę, miód i 2 żółtka. Całość dokładnie miksujemy.
3. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając ją z ciastem.
Ciasto wylewamy do dobrze rozgrzanej (!) gofrownicy.
4. Gofry równie dobrze smakują same, jak i z dodatkami np. jagodami i cukrem pudrem. Polecam podawać je z ulubionym naturalnym sokiem owocowym.